Allt fler frilansare

Enligt experter kommer de flesta att arbeta som frilansare i framtiden. Utvecklingen lutar åt att fler vill vara sina egna chefer och att fler verkligen uppskattar den flexibilitet som frilansyrket erbjuder. Dessutom finns den tekniska kapaciteten att jobba varsomhelst, och inte på ett kontor.

12459003-close-up-of-woman-with-laptop-computer-in-office

Att vara frilansare är inte alltid helt lätt och det är ett yrke som man måste arbeta extra hårt inom.

”För alla typer av egenföretagare är det viktigt med marknadsföring, framförallt om man arbetar i en bransch där konkurrensen är hård – vilket den är inom genren frilansande fotografer.” Läs mer.

Alla jobbar som frilans snart

Den som läser ovan citat tänker förmodligen att det inte är värt att arbeta som frilansare, eftersom konkurrensen är hård och yrkestypen kräver mycket av en. Men faktum är att allt fler arbetar som frilansare och inom ett par år tror man att de allra flesta kommer att frilansarbeta och inte vara fast anställda. I Forbes, som Svd citerat, skriver man att halva arbetsstyrkan år 2020 förmodligen kommer att bestå av självständiga företagare som hyr ut sin kompetens.

Varför blir det så?

Varför man tror att det kommer se ut såhär om fem år är bland annat för att frilansare tjänar mer pengar än någonsin i USA just nu och att man ser tendenser att egenföretagare anlitar andra egenföretagare. Något annat som tyder på att det blir så är att fler vill vara sina egna chefer och vill ha den flexibilitet, frihet, kontroll och egna makt som frilansyrket erbjuder. Dessutom känns idén om att sitta och jobba på en fast arbetsplats förlegad eftersom allt blivit mer digitalt.