Att lyckas som frilansfotograf

Drömmen om att arbeta som fotograf är stor, och ännu större har den blivit då sociala medier har gjort det så enkelt att fotografera. Det är många som har tagit sin dröm till att gå från en hobby till att faktiskt tjäna pengar på den. Men det är inte alltid lätt att lyckas, och det krävs en otroligt mycket arbete för att kunna försörja sig som fotograf. Om du är en av de som drömmer om att tjäna pengar på ditt fotograferande är det helt klart till din fördel om du startar ett eget företag, och arbetar som frilans fotograf. När du sen har fått igång ditt företag kan du börja arbeta och tjäna pengar, men för att få företaget att gå bra är det en del som kan vara värt att tänka på. För att det ska gå så bra som möjligt kan det vara bra att kika på dessa tips till nyblivna frilansfotografer.

Tips till frilansfotografer:

  • Marknadsföring. Oavsett vad en har för företag är marknadsföring a och o. Du måste skylta med ditt varumärke och dina tjänster, och det gäller att nå ut till din målgrupp på bästa sätt. Hur du gör det är varirernade, och det finns många vägar att gå – självklart är det bäst att utnyttja alla möjligheter. Till att börja med kan det vara smart att trycka upp så kallade give aways. Att ha till exempel en bild på sin usb som man har sina bilder på vilken man ger ut till blivande kunder kan vara ett bra sätt att få de att komma ihåg dig. Om det låter som någonting för dig kan du kolla in usb-minnen med tryck från Axon. Det gör helt enkelt att du sticker ut bland de andra frilansfotograferna. Sen är det även viktigt att du har en hemsida, vilken du bör försöka lyfta på google, så att när man söker “frilansfotograf” så kommer du upp högt i söklistan.
  • Utnyttja ditt nätverk. När man är ny i branschen är det mycket som krävs för att få in kunder. Genom att informera nära och kära att du har startat ett företag kan de hjälpa dig att hitta nya kunder. Det finns alltid ett behov av en bröllopsfotograf eller liknande, och det är en perfekt uppgift för dig som är ny. Dessa bilder kan du också använda till din portfölj vilken fkatiskt är nästa punkt på listan.
  • Underhåll din portfölj! Att ha en bra portfolio är otroligt viktigt, eftersom det är den du har som referens när du söker nya jobb. När du är ny i branschen är det viktigt att du ofta uppdaterar din portfolio så att nya arbetsgivare ser att du är en flitig fotograf. Försök också tänka att du kvalitet går för kvantitet i den här branschen. Välj ut dina bästa bilder, och ignorera de som är halvdana. En hög variation är också till din fördel när du arbetar med din portfölj.
  • Läs på! För dig som ska starta eget är det viktigt att du är kunnig i hur det fungerar, och det gäller självklart oavsett vilken bransch du ska ta dig in i. I en artikel här står det om tre grafiker med drömmen om egen firma, och de lyckades. inspireras av dem så kommer du säkerligen att lyckas.