Bli en bättre fotograf

Det är många som är intresserade av fotografi i dag, och med tanke på hur stor tillgång vi har till kameror av olika kvalitet och kapacitet så har allt fler möjlighet att använda sig av dessa för att ta spännande, fina och intresseväckande fotografier. Men vad är egentligen en bra fotograf? Det är inte helt lätt att svara på alla gånger, men man märker ofta när någon har tagit en bild som är fin, intressant eller som väcker känslor på något sätt. Men det finns mycket du kan göra för att bli en bättre fotograf, här är några av våra bästa tips!

  • Bli inte för fixerad på utrustningen. Givetvis är det önskvärt att ha en riktigt bra kamera, fina objektiv och liknande, men den bästa kameran är alltid den du har med dig, som fotografer brukar säga. Det viktigaste är alltså inte att den är stor och avancerad, utan att du har den i handen när det där tillfället dyker upp för det perfekta fotot.
  • Experimentera med vinklar, ljus och perspektiv. Om du kanske först tänker ta en vanlig bild rakt framifrån, tänk om. Kan jag ta den från en annan vinkel? Vad händer om jag sätter mig på huk eller ställer mig på en stol i stället? Kanske blir bilden häftig med motljus och blixt? Våga testa nytt!
  • Ta inspiration av professionella fotografer, till exempel kan du surfa in på http://www.foretagsfoton.se och se dig om där. Vilka bilder fångar ditt öga, vad tilltalar dig lite extra mycket och hur kan du översätta det till ditt eget fotograferande?
  • Använd dig av linjer och rutnät när du ska fotografera och beskära bilder. Dela gärna bilden i nio rutor med hjälp av fyra linjer, och sätt intressanta delar av bilden i de punkter där linjerna korsar varandra eller längs med en av linjerna. Saker och ting blir intressantare när motivet i en bild inte är helt centrerat.
  • Läs relevanta böcker och tidningar om de olika sätt du vill fotografera på! Är du till exempel intresserad av att fota djur och fåglar finns det bra böcker för det, liksom det finns böcker för den som vill bli bättre på porträtt eller landskapsbilder.
  • Öva! Det som är så bra med dagens kameror är att det inte går åt någon film. Skaffa ett stort minneskort och bara öva, öva, öva! Då kommer du märka vad som funkar för dig och så småningom hitta ditt eget bildspråk.