Pris för bästa frilansande fotograf

Om man har tankar på att bli en frilansfotograf så kan man alltid kolla på ten Hoopens verk för att få bra inspiration och sedan kanske utbilda sig i samma anda.

 

Frilans karriär

För den som vill skapa en karriär som frilansfotograf så finns det mycket att tänka på. Bland annat så ska man ju marknadsföra sig själv. Något som kan kosta pengar, men det kan också kosta väldigt mycket tid. Och man får vara beredd på att det inte kommer gå i ett nafs. Till en början kan det kännas väldigt segdraget och man kanske får göra väldigt mycket som man inte tycker om. Inte heller så mycket som kanske har med själva fotografyrket att göra. Det är dock något som kommer att ge sig med tiden. När man har skaffat en lite större kundkrets och saker och ting börjar rulla på lite mer kontinuerligt.

Pieter ten Hoopen

Det är den frilansande fotografen för Expressen som har vunnit det storslagna priset. Han har fotograferat det mesta men vinner nu för sina bilder i Colombia och Quibido. Där det hemliga inbördeskriget håller på för tillfället. Nu har han även fått liknande pris av andra amerikanska tidningar. Att tidningen visste att han var bäst var ingen nyhet, men han är själv överrumplad över all den respons han har fått. Pieter ten Hoopen är en holländsk-svensk fotograf som sedan 1999 verkar i Sverige. Han har tidigare fått på Hellidens folkhögskola i Tidaholm och på Nordens Fotoskola Biskops-Arnö. Han har jobbat som fotograf sedan 2002. Pieter ten Hoopen är en fotograf som man verkligen kan kalla för speciell. Han har fotograferat mest dokumentär foto från exempelvis Irak och även prostituerade i Syrien. Det var i 2008 som ten Hoopen fick pris i klassen vardagsfoto i World Press Photo Contest för ”Kitezh, the invisible town, Russia”.

Foto på stranden