Ta snygga mobilbilder

Idag, till skillnad från tio år tillbaka, så behövs inte en extern kamera för att hobbyfotografen ska få foton med bra kvalitet. Anledningen är för att dagens mobilkameror är kompakta, smidiga, bra och ändå något som vi bär med oss varje dag. Dock innebär inte användningen av mobilkameran istället för systemkameran att fotografen behöver mindre kunskap för att lyckas få bra bilder, utan fotografen måste fortfarande ha viss kunskap gällande ljussättning, kameravinklar, fotoutrustning och bildredigering för att få snygga bilder.

Något av det viktigaste för att skapa bra och skarpa bilder är att ha bra ljus. Exempelvis när du fotograferar vid tillfällen där inte dagsljuset räcker till, är en kompakt och extern fotoblixt till mobilkameran en mycket bra idé. Dessutom är dessa externa mobilblixtar prisvärda genom rabattkoder online och då kan ljuset aldrig stoppa dig från att ta bra bilder. Att ha bra ljussättning på en bild innebär inte att det mest optimala är att ha solljus rakt på objektet, för då blir objektet på bilden oftast för upplyst och därmed blekt i färgerna, eller att ljuset skapar för starka kontraster. Faktum är att de bästa bilderna tas en solig dag när solen har gått i moln, för att då stoppar molnen det ljuset som gör att bilderna får antingen för hög ljusstyrka eller att kontrasterna i bilderna blir för starka. Att ta kort i naturen så att träd, eller byggnader skuggar solen är en bra idé för att få fina bilder med lagom mycket ljus. Dessutom är det en bra idé att titta var ljuskällan kommer ifrån för att undvika skuggor och motljus.

Rätt vinkel och redigering

För att få bilder som är snygga och professionella är det utöver rätt ljussättning viktigt att ha rätt vinkel på kameran. Generellt sätt brukar det talas om att ta foton rakt framifrån, med 45 graders vinkel eller rakt uppifrån. Anledningen är att proportionerna på bilderna blir symmetriska om du väljer någon av dessa tre fotovinklar. Tänkt också på att en bild kan enkelt bli ett konstverk med lite bildredigering. Om du vid fotograferingen tänkt på både ljussättning och kameravinklar, så är förutsättningarna för en snygg slutfinish stor. Genom att ändra lite i färgbalansen, kontrasterna, skuggorna och ljusinställningarna så kan din bild tagen med mobilkameran bli som ett foto taget med en systemkamera.